
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS FOR WATER INVOICES 
  
  

1.         Can I pay by credit card? 
  Yes, LDEQ does accept credit cards and other electronic forms of payment. 

 
 Credit Cards – Go to http://www.deq.louisiana.gov/epay, and enter your payment information.  

The system accepts payment from American Express, Discover, and Master Card.  When 
paying by credit card, a 2.25% service charge will be added to the total payment.  This service 
charge is a fee charged by the vendor providing this service.   

• Partial Payment of Invoices cannot be made using this method of payment. 
• Applicable Late Fees will be automatically assessed using this method of payment. 

 
 E-Check – Go to http://www.deq.louisiana.gov/epay, and enter your payment information.  

There is a $1.95 service charge added to the total payment.  This service charge is a fee 
charged by the vendor providing this service.   

• Partial Payment of Invoices cannot be made using this method of payment. 
• Applicable Late Fees will be automatically assessed using this method of payment. 

 
 Electronic Funds Transfer (EFT) – please contact Monette Cleveland of this department at 

(225)219-3863. 
  

2.         What is an Oyster Fee? 
  A surcharge at a flat rate of twenty percent of the department imposed permit fee, with a 

maximum of one hundred fifty dollars, shall be added to the fee for each water discharge permit 
issued pursuant to R.S. 30:2075 for discharges in the Atchafalaya, Terrebonne, Barataria, Lake 
Pontchartrain, and Mississippi River water quality management basins as defined by the 
department Water Quality Management Basin Plans. 

  If your permit discharge does not flow into one of the five listed management basins you should 
not be assessed the oyster fee. 

  
3.         What type of permit do I have? 

  General permit #s begin with LAG or LAR,  
  Individual permit #s begin with LA 
  The Permit Number is located on the first line below the Assessment Details of your invoice line 

item. 
  

4.         Where can I review the department’s fee regulations? 
  Go to LDEQ’s Public website at www.deq.louisiana.gov/invoice.  Click on LDEQ Rules and 

Regulations. Below ERC (LAC Title 33), find Part IX – Water Quality and select either MS Word 
document, Adobe document or Zipped file.  The fee regulations are located in Chapter 1309. 

 
5. If your facility is closed or no longer operating 

 Submit a Notice of Termination form (NOT) or a Request for Termination form (RFT). 
 This NOT or RFT form is on LDEQ’s Public website at www.deq.louisiana.gov/invoice. Click 

on Frequently requested Forms, then click on Water Permitting Forms, then click on Various 
Water Termination Forms.  Select the appropriate form to download. 

  



6.         Construction Permits 
  If you have a construction permit and the construction is completed but you have not terminated 

your permit, a Notice of Termination form (NOT) must be submitted to LDEQ. 
  This NOT form is on LDEQ’s Public website at www.deq.louisiana.gov/invoice.  Click 

on Frequently requested Forms, then click on Water Permitting Forms, then click on Various 
Water Termination Forms, then click CSW-T. Please be sure the NOT form is filed immediately 
upon completion of construction as required in your permit. 

 
7.         Questions concerning Fee Rating Points (Individual Permits) 

  If you have questions related to your fee rating points you should call the Financial Services 
representative listed below. This information will then be relayed to the appropriate permit writer 
for review. 

  
8.         Changes to billing contact or address 

  If there are changes relating to your billing contact information, please note your change on the 
Remittance Ticket when you send your payment to the department. 

  
9.          There has been an ownership change, you have not submitted the proper ownership transfer 

forms and you have received an invoice for the facility.  
  The original permit owner is liable for all fees associated with the water discharge permit, until 

the proper ownership transfer forms have been submitted to the LDEQ and processed by the 
department. 

  If a change of ownership has taken place, go to LDEQ’s Public website 
www.deq.louisiana.gov/invoice, click on Frequently requested Forms, click Change of 
Ownership Form (NOC-1). 

  This Name/Operator/Owner Change Form should be completed and submitted to the LDEQ 
immediately. 

  If you have additional questions you can contact Keiley Well at (225) 219-3292. 
  

10.        There has been an ownership change, you no longer own the facility, you have submitted the 
proper ownership transfer forms and you have received an invoice for the facility. 
  Contact Keiley Well at (225) 219-3292 immediately to resolve the issue.         
•       Also, fax or mail the attached remittance ticket to your Financial Services representative with a 

note explaining the situation. The fax number is listed below with your representative 
information. 
   

11.        I have only had this permit for a portion of the year do I owe the entire fee? 
  See question # 3 above to determine whether you have a General or an Individual water 

discharge permit. 
  If a General water discharge permit is active at anytime during the billing period of 07/01/09-

06/30/10, it is subject to the entire assessed fee and is not eligible for a prorated amount.  
  The LDEQ regulations allow for the pro-ration of an Individual water discharge permit fee based 

on the initial start up or shutdown of the facility generating a water discharge. Please contact 
your LDEQ representative listed below to request this modification. 

 
12.        For any other questions please contact your DEQ Financial Service’s representative, Cris Leche 

or Gayle Denino at (225) 219-3863 or at Cris.Leche@LA.GOV or Gayle.Denino@LA.GOV.   The 
Financial Services fax number is (225) 219-3868. 

  
 


