Phase II Solid Waste Regulations Review
Meeting Date:  Wednesday, February 13, 2012 (10:00 a.m.)
Meeting Summary

· Discussion on regulation changes to chapter 8 conducted with DEQ personnel, consultants, and facility representatives.
· Topics of discussion on LAC 33.VII.801-LAC 33.VII.805.D are as follows:
· Boring requirements for Type III facilities have been updated and clarified.
· The definition of “permeable zone” is currently being evaluated and/or revised (for clarification) by the Department.  Changes will be made available for comment prior to the next meeting.
· Clarification on what was meant by geological laboratory reports shall be included “if available”.  It was explained that facilities with long histories may no longer have access to old records. 
· Question as to whether we could require structure and isopach maps for “any other permeable zones as required.”
· Language will be added clarifying that a minimum of two upgradient wells will be added for each zone being monitored.
· The language in B.2 will be revised by changing ‘requested’ to ‘approved’ on the basis that this would be more legally defensible. 
· Specific statistical methods should not be included in the permit unless there is sufficient historical data to establish reliable methods and based on Department approval.
· The Department is considering moving the statistical methods section under detection monitoring.
· The Department is considering revising the B.6.e ‘in the following order’ because concerns that this language may require a discussion as to why the other methods were not chosen. 
· Trend analyses may be required by the Department
· Initial sampling event duration is being re-evaluated by the Department because of temporal concerns.
· The Department is requiring all historical groundwater data be provided electronically if available.  After the initial submittal it is understood that only the data from each subsequent sampling event needs to be provided.
· It was made clear that the proposed regulations require that the method that can obtain the lowest PQL must be used.
· The time requirements on sampling and SSI verification and reporting were discussed.  It was determined that no change to the proposed language is required, except to clarify that the clock starts upon completion of the sampling event. 
· Clarify the parameter requirements of Type II landfills by tying in the requirement to the statement that the Department may waive or require additional parameters. 
Facilities will email the Department any changes or suggestions (tentatively) by February 22, 2012.    Once additional comments have been received by the Department they will be included in the subject regulations and will be made available for comment in the next meeting which will be held at the end of February 2012 (date TBD).  This upcoming meeting will include discussions on 805.E and any remaining issues from LAC 33.VII.801-LAC 33.VII.805.D. 

